Hoe fiets je ‘corona-proof’?
Fietsen is meer dan ooit dé manier om je te verplaatsen. Maar hoe fiets je in deze corona-periode en wat mag er en wat niet? We zetten de laatste info en enkele tips op een rijtje.
tips
- Wacht achter elkaar aan het stoplicht
- Vermijd drukke fietsroutes
- Haal je iemand in, neem dan een ruime bocht.
- Hou zoveel mogelijk afstand van elkaar
- Ga alleen fietsen, of doe het met iemand die onder hetzelfde dak woont, en maximaal 2 andere personen.
- Blijf in de buurt van waar je woont, tenzij je naar het werk moet fietsen
- Kies een rustig tijdstip
- Onderhoud je fiets goed.
Mag ik nog fietsen?
Ja, fietsen mag voor essentiële verplaatsingen of om in beweging te blijven. Fietsen houdt je gezond en helpt onze mobiliteit uit de knoop. Je moet wel vertrekken van waar je woont. Fiets ook op een afstand waarbij je indien nodig snel terug thuis bent. Hou ook zoveel mogelijk minstens 1,5 meter afstand van andere fietsers en voetgangers. Kies als het kan rustige momenten en rustige routes.
Mag ik me met de auto verplaatsen om ergens te gaan fietsen?
Neen, dat mag niet. De auto mag je enkel nemen voor essentiële verplaatsingen. En bij voorkeur doe je zoveel mogelijk van die verplaatsingen met de fiets. Dat is een pak gezonder :)
Mag ik naar mijn werk fietsen?
De fiets is het ideale transportmiddel voor wie toch naar het werk moet, ook al is telewerken de norm. De fiets geniet de voorkeur momenteel op het openbaar vervoer gezien daar meer risico tot contact met andere mensen is.
Wat als ik nu ga fietsen?
Hou zoveel mogelijk afstand, zowel in de lengte als in de breedte. Haal je iemand in, neem dan een ruime bocht. Vermijd drukke routes en smalle tweerichtingsfietspaden als het kan en pas je fietsgedrag aan om te voorkomen dat je dichtbij anderen komt. Kijk goed uit en neem geen onnodig risico, de medische zorg heeft het al druk genoeg. Maak je neus niet leeg op straat maar snuit je neus in een papieren zakdoek en gooi die zo snel mogelijk in een prullenbak. En, houd rekening met elkaar. In deze tijden zijn veel mensen de fiets aan het (her)ontdekken. Wees vriendelijk en hoffelijk voor elkaar, des te meer fietsplezier voor iedereen!
Wat als er te weinig plaats is?
Is het fietspad te smal, dan mag je bij het inhalen even op de rijweg (als het veilig is).
De Fietsersbond roept momenteel extra op om meer ruimte aan fietsers en voetgangers te geven. Enkele steden zoals Brussel en Gent (en in het buitenland Berlijn en Milaan) hebben hier al concrete maatregelen voor genomen.
Mag ik in groep fietsen?
Neen, fietsen mag enkel met personen die onder hetzelfde dak wonen, of met maximaal met 2 andere en steeds dezelfde personen. Mits inachtneming van de social distancing van 1,5 meter.
Wat moet ik doen bij een druk verkeerslicht?
Wacht bij een verkeerslicht ruim achter elkaar in plaats van naast elkaar. Was na het fietsen goed je handen, zeker als je bijvoorbeeld knoppen van verkeersregelinstallaties hebt aangeraakt. Vaak kun je deze knoppen ook met je elleboog bedienen. Handschoenen aantrekken kan ook, maar kijk dan uit met het aanraken van je gezicht tijdens je fietsrit. Gebruik het verkeerslicht om afstand op te bouwen tussen jou en een voorligger. Wacht enkele seconden en laat je voorliggers rustig wegrijden, zodat er voldoende afstand tussen jullie zit.
Kan ik mijn fiets laten herstellen?
Fietsenmakers mogen dringende herstellingen uitvoeren op afspraak en mits inachtneming van de regels voor hygiëne en social distancing. Heb je jouw fiets nodig voor essentiële verplaatsingen en moet die hersteld? Neem dan contact met de fietshandelaar in je buurt en check of die op afspraak werkt. Niet alle fietshandelaars bieden momenteel die service namelijk. Een algemene overzichtskaart met wie wel werkt en wie niet, is er momenteel niet, maar voor Brussel, Gent en Tienen kan je die wel al raadplegen.
Bron: www.fietsersbond.be