Bike for Life

Bike for Life: de resultaten!

67 werkgevers en 4.451 werknemers fietsten tijdens Bike for Life van 1 tot en met 31 oktober 2023 58.564 ritten bij elkaar voor het goede doel: Een Fiets voor Iedereen. Bike for Life was mogelijk dankzij Bosch eBike Systems, de bekende producent van aandrijvingen voor e-bikes. De actie bracht 58.367 euro op. De opbrengst gaat naar fietsprojecten door vrijwilligers die kwetsbare mensen op weg helpen met fietsen in hun stad of gemeente. We spraken met Vineeta Diels, Marketing Communication Manager bij Bosch eBike Systems Benelux, over de campagne en over hoe e-bikes een verschil kunnen maken.

Waarom vinden jullie Bike for Life een waardevolle campagne?
Vineeta Diels: "Met Bike for Life stimuleren we mensen om te ervaren hoe het is om voor langere tijd de fiets te nemen. Fietsen naar je werk is niet alleen gezond, beter voor het milieu en je portemonnee, het heeft ook een positief effect op je mentale gezondheid. Als je fietst, maak je gelukshormonen aan. Die geven je een boost. Je gaat dus gemotiveerd aan het werk en je bent extra productief. We hopen dat alle deelnemers ook na Bike for Life blijven fietsen. Door mee te fietsen met Bike for Life help je ook mensen die vervoersarmoede ervaren op weg. Bike for Life zamelt geld in om hen te voorzien van een fiets, zodat ze voluit kunnen deelnemen aan de samenleving. Werkzoekenden bijvoorbeeld kunnen dankzij een fiets gaan solliciteren.”

Bike for Life moedigt mensen die niet zo vaak fietsen aan om mee te rijden.  Hoe kan een e-bike hen motiveren om mee te fietsen?
Vineeta Diels: "Vaak gehoorde redenen voor waarom mensen de auto kiezen voor hun woon-werkverkeer, zijn dat ze fietsen te zwaar vinden of vinden dat de tocht te lang duurt. E-bikes bieden hiervoor een oplossing. De doorlopende ondersteuning van de elektrische motor tijdens het trappen zorgt ervoor dat je rit nooit te zwaar is. Lange afstanden, hellingen of wind zijn immers geen probleem meer. Met een e-bike kan je bovendien tot 25 km/u halen, met een speed pedelec zelfs tot 45 km/u, waardoor je snel en vlot ter plaatse geraakt. Zeker als je de tijd meerekent die je bespaart met het omzeilen van files! Systemen zoals onze e-bike ABS en loopondersteuning zorgen voor een extra veilige, vlotte en comfortabele verplaatsing.”

Deelnemers van Bike for Life fietsen naar het werk. Wanneer is het interessant om de overstap naar een e-bike of een speedpedelec te overwegen voor je woon-werkverplaatsingen?
Vineeta Diels: "De files zijn na corona weer snel toegenomen. Gekoppeld aan de gestegen benzinekosten, is de (elektrische) fiets voor veel mensen hét vervoermiddel geworden voor woon-werkverkeer. Een e-bike is een investering die je snel kan terug verdienen. De gemiddelde woon-werkafstand heen en terug met een e-bike in België bedraagt 20 km. Als je  de wettelijke fietsvergoeding, waar elke werknemer recht op heeft sinds 1 mei 2023, en de autokosten die je bespaart meetelt, dan kan je je e-bike al na een jaar terugverdienen. Ook met de autokosten buiten beschouwing gelaten, heb je je e-bike al na iets meer dan twee jaar terugverdiend.“
De opbrengst van Bike for Life gaat naar lokale projecten van vrijwilligers die mensen verder helpen met fietsen. Hoe kunnen e-bikes een bijdrage leveren aan de omslag naar een meer klimaatvriendelijke mobiliteit?
Vineeta Diels: “In de samenleving is duurzaam het nieuwe normaal. E-bikes maken een gezonde, duurzame en hedendaagse vorm van mobiliteit mogelijk. Fietsen op een e-bike bespaart ook hoge benzinekosten. De elektrische motor heeft een stuk minder energie nodig dan wat een doorsnee auto aan brandstof verbruikt. Een e-bike heeft een gemiddelde uitstoot van 2 tot 5 gram CO2 per kilometer, een auto meer dan 100 gram – een enorm verschil voor de planeet en onze leefomgeving. E-bikes zijn daarom essentieel in de shift naar duurzame mobiliteit.”

/sites/default/files/2023-11/VisualVoorNieuwsberichtBiketoWorkSite.jpg

67 werkgevers en 4.451 werknemers fietsten tijdens Bike for Life van 1 tot en met 31 oktober 2023 58.564 ritten bij elkaar voor het goede doel: Een Fiets voor Iedereen. Bike for Life was mogelijk dankzij Bosch eBike Systems, de bekende producent van aandrijvingen voor e-bikes.