Veilig onderweg met de e-bike: 5 tips

Testrit

Voor je de baan opgaat is een testrit met je e-bike een goed idee. Kies een plek met weinig verkeer, bijvoorbeeld een parkeerterrein. Tijdens je testrit let je op twee zaken:

  • Door de relatief hoge snelheid zijn goede remmen een must. Test ze goed uit.
  • Voel of je voldoende grip hebt in de bochten. Is dat niet het geval? Check dan de bandenspanning. Op de buitenkant van de banden staan de minimum en maximumdruk voor elk model aangegeven. Hou er bij een e-bike rekening mee dat de aandrijving en accu een bijkomend gewicht opleveren. De bandenspanning moet daarom iets hoger gekozen worden dan bij een conventionele fiets.

Vooruitziend rijden

Met een e-bike rij je tot vier kilometer per uur sneller dan met je gewone fiets. Wees je daarvan bewust, schat het verkeer op de weg goed op voorhand in en pas je snelheid tijdig aan om gevaarlijke situaties te vermijden.

Op de juiste manier remmen

Een e-bike weegt meer dan een gewone fiets. De remafstand is daarom langer. De kortst mogelijke remafstand krijg je door de voorrem en de achterrem tegelijk te gebruiken. Ook de ondergrond heeft zijn invloed: vooral op sneeuw, modder of grind moet je de voorrem gedoseerd gebruiken.

Bochtentechniek

Hou je blik steeds in de rijrichting en beweeg je hoofd en bovenlichaam actief mee in de richting van de bocht. Oefen je bochtentechniek zowel in stop-and-go verkeer met matige snelheid als op hoge snelheid.

Hindernissen overwinnen

Over het algemeen geldt: stoepranden best in dwarsrichting oprijden. Je houdt je e-bike het best onder controle door het voorwiel vrij spel te geven. Je beweegt je bovenlichaam net voor de stoeprand in de richting van het stuur en trekt je lichaamsgewicht omhoog. Trek niet te hevig aan je stuur. Deze beweging vereist een zekere routine. Als je je onzeker voelt of wanneer de hindernis te hoog is, stap dan even af.

Bike to Work

Over Bosch eBike systems: partner van Bike for Life

Vineeta Diels Marketing Manager Bosch eBike Systems Benelux: "We zijn trots dat we dit jaar hoofdsponsor mogen zijn van Bike for Life, de grootste ‘benefiets’-actie van Vlaanderen. Samen met Bike to Work proberen we zo veel mogelijk mensen te stimuleren om de auto thuis te laten staan en voor de tweewieler te kiezen voor de woon-werkrit. En lijkt je dat te zwaar? Geen nood. Daarom bestaat er de eBike: een fijn, duurzaam en gezond vervoersmiddel dat je helpt elke dag met plezier van de frisse buitenlucht te genieten.”

"E-bikes helpen je om fysiek gezond te leven, je mentaal welzijn een boost te geven en het klimaat te beschermen. Dat doen we bij Bosch eBike Systems bijvoorbeeld met onze DualBattery-accu’s, die bijna niks wegen en weinig CO² produceren, maar het toch enorm lang volhouden. Of door onze COBI.Bike-app, waarmee je je smartphone met je e-bike verbindt en zo een hele reeks handige features bij de hand hebt tijdens het fietsen. En dankzij onze nieuwste innovatie, het smart systeem, kan je je persoonlijke ritgegevens, je fitness-doelen en de laadtoestand van de accu bekijken. Bovendien kan je je e-bike beveiligen tegen diefstal met de ConnectModule.”

"Het integreren van fietsen in je dagelijkse leven was nog nooit zo makkelijk. Wij hopen dat we jou kunnen inspireren om de sprong op de fiets te maken en je leven op een positieve manier te veranderen!”

Meer inspiratie over e-biken?

Bosch eBike Systems informeert: klik hier.

/sites/default/files/2023-11/VisualVoorNieuwsberichtBiketoWorkSite.jpg

67 werkgevers en 4.451 werknemers fietsten tijdens Bike for Life van 1 tot en met 31 oktober 2023 58.564 ritten bij elkaar voor het goede doel: Een Fiets voor Iedereen. Bike for Life was mogelijk dankzij Bosch eBike Systems, de bekende producent van aandrijvingen voor e-bikes.